Over ons

Opgericht in 1984

Mouthaan Antieke Uurwerken is in oktober 1984 opgericht door Geert Mouthaan. Aanvankelijk was ons bedrijf gevestigd aan de Herengracht 423 te Amsterdam. Door de parkeerproblematiek en de tendens om de binnenstad autoluw te maken, is ons restauratieatelier in 1994 naar Naarden-Vesting verhuisd.

In Naarden-Vesting sinds 1994

In 1991 kochten wij een vervallen rijksmonument aan de Marktstraat, recht tegenover de Grote Kerk van Naarden-Vesting. Nadat wij dit pand hadden gerestaureerd is ons bedrijf in 1994 naar Naarden-Vesting verhuisd.

Het cultuur-historische aspect van de vestingwerken is de ideale setting voor het ambacht dat wij als klokkenmakers uitoefenen. Naarden-Vesting is via de A1 vanuit het hele land goed te bereiken. Bovendien is het mogelijk om kosteloos voor de deur te parkeren. 

Onze locatie, in het hartje van de Vesting, biedt niet alleen ruimte voor ons restauratieatelier maar ook voor onze winkel. In deze winkel worden zorgvuldig geselecteerde antieke klokken aangeboden die in het restauratieatelier volledig zijn geprepareerd voor hun leven in de 21e eeuw.

Het verhaal dat een klok vertelt

Bent u ook de trotse bezitter van een mooie antieke klok? Staat u wel eens stil bij het verhaal dat een klok u kan vertellen? Wie waren de eigenaren en waar is uw klok getuige van geweest? Voorgaande generaties hebben uw klok gewaardeerd, gebruikt en onderhouden, en nu is het dus uw beurt! Een antieke klok is meer dan een ding om de tijd vanaf te lezen: het is cultureel erfgoed dat het verdient om met respect gebruikt, gekoesterd en verzorgd te worden.

Heeft u nog geen antieke klok? Kom naar onze winkel en laat u inspireren en verrassen door onze uitgebreide collectie en de geschiedenis die daarmee verbonden is. Vergeet vooral niet om veel vragen te stellen!

Onze diensten

Verkoop

U kunt in onze winkel terecht voor een grote variatie antieke klokken. Van verfijnde pendulerie tot strak vormgegeven klokken. Voor op tafel of aan de wand en van klein tot echt heel erg groot! 100 jaar, 200 jaar of 300 jaar oud, de keuze is aan u. Wat deze klokken gemeen hebben is dat ze in ons reparatieatelier zijn voorbereid op gebruik in de 21e eeuw en dat zij op zoek zijn naar een nieuwe eigenaar.

Reparatie

Vanaf de start in 1984 hebben wij ons gespecialiseerd in het herstel van antieke uurwerken. We beschikken over een uitgebreid reparatieatelier waar wij met plezier werken aan de uurwerken die ons zijn toevertrouwd. 

De werkzaamheden die wij verrichten variëren van eenvoudig onderhoud en het verrichten van kleine reparaties, tot het reviseren van uurwerken of het uitvoeren van restauraties.

Onze medewerkers

Geert Mouthaan

Van kinds af aan was ik altijd al in de weer met “klusjes”. Logisch, want mijn vader kon met zijn twee linkerhanden weinig als het op herstelwerk aankwam. Was er iets kapot, dan werd ik ingeschakeld om daar wat aan te doen. Uiteraard liep dat niet in alle gevallen goed af; maar al doende leert men.

Op de middelbare school bouwde ik jaarlijks de decors en gelijktijdig “dreef” ik een fietsenhandeltje. Ik verzamelde oude frames en kluste daar met nieuwe onderdelen weer bruikbare fietsen van. Deze werden vervolgens aan vrienden en kennissen verkocht. “Ambacht” en “entrepreneurship” kwamen toen al samen.

Na de middelbare school koos ik ervoor wat met mijn handen te gaan doen en ik vertrok op 17-jarige leeftijd naar de MTS Vakschool in Schoonhoven. Ik bekwaamde mij daar in de uurwerktechniek. Hoewel ik als klokken- & horlogemaker ben opgeleid, heeft het repareren van horloges mij nooit echt kunnen pakken. De aardigheid van het repareren van antieke klokken is dat er voor deze uurwerken niets meer is te “bestellen”. Als onderdelen weg zijn of vanwege verregaande slijtage vervangen moeten worden, moet je het juiste materiaal zien te vinden en zelf het onderdeel gaan maken wat je nodig hebt.

De uurwerken die ik herstel kunnen al honderden jaren oud zijn. Deze klokken zijn van generatie op generatie doorgegeven, gekoesterd en opnieuw doorgegeven. Indien deze oeroude uurwerken vakkundig worden hersteld, blijken ze beter de tijd bij te houden dan ze destijds met de zonnewijzer konden meten en weten. Het simpele gegeven dat een mechanisch instrument na 350 jaar nog steeds relevant is, spreekt boekdelen over de vernuftigheid waarmee deze uurwerken in het verleden zijn geconstrueerd.

Het spreekt voor zich dat de tand des tijds aan de uurwerken heeft geknabbeld. Of het nu mijn klok is of die van u; het geeft mij voldoening om schijnbaar kansloze uurwerken op een historisch verantwoorde wijze weer tot leven te brengen.

Gideon Bon

Door puur toeval ben ik in dit vak gerold. Ik was 15 jaar oud en had op de zaterdag een bijbaantje gevonden bij de vriend van m’n tante. Deze man was klokkenmaker en kon wel “een hulpje” gebruiken. Van hem heb ik dus de beginselen van het ambacht geleerd. Gaandeweg raakte ik echter gefascineerd door de mechanieken die normalerwijze aan het oog worden onttrokken omdat zij dikwijls in een behuizing schuilgaan.  

Van het een komt het ander en na mijn middelbare school koos ik daarom voor een beroepsopleiding aan de MTS Vakschool Schoonhoven. Nadien heb ik eerst fulltime bij mijn stagewerkgever gewerkt. Op een gegeven moment ontstond er echter een vacature bij Mouthaan Antieke UurwerkenDit bedrijf is gespecialiseerd in de restauratie van antieke uurwerken en dat was een mooie kans om mij verder in het restauratie vak te bekwamen. Zo ben ik in 2008 bij Mouthaan aan het werk gegaan. 

Ik prijs mij gelukkig dit ambacht in m’n vingers te hebben. Het restauratie-vak zit vol uitdagingen: Hoe herstel ik een defect onderdeel zonder het te vervangen? Als herstel is uitgesloten: Hoe kan ik op de best mogelijke wijze een vervangend onderdeel maken met behoud van de juiste kleur, de functie, de detaillering en het karakter van het oorspronkelijke onderdeel? Voor deze en andere vraagstukken dien je oplossingen te bedenken en afwegingen te maken. Kortom, het is leuk om gelijktijdig met hoofd en handen bezig te zijn om tot perfect restauratiewerk te komen. Het op historisch verantwoorde wijze weer tot leven brengen van volslagen versleten uurwerken “makes me tick”. 

Missie

Ons streven is om zoveel mogelijk uurwerken historisch verantwoord te herstellen met besef en toepassing van restauratie-ethiek. Indien elke bezoeker volledig content ons pand verlaat, doen we het goed. 

Visie

Een “klokkie” van Geert, is nooit verkeerd!

Waarden

In de media

Uit de Gooi en Eemlander van 1 juni 2021